Фотограф: Мария Съботинова

През последната година са обновени над 100 сгради по приключили проекти, съфинансирани по Оперативна програма „Регионално развитие“.
Стартирани са 9 схеми, свързани с ремонт и реконструкция на публичната, образователната, сградна инфраструктура.
Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и лрагоустройството Лиляна Павлова в панела „Устойчиво развитие на сградния фонд: политика и стратегия“ в рамките на Втората годишна конференция за устойчиво строителство и енергийна ефективност BuildinGreen.

Четете още от BuildinGreen

На 15 юни стартира схемата за саниране на многофамилни жилищни сгради

Разработва се сертификационна система за оценка на градоустройствените планове

Sofia Airport Center е намалил драстично потреблението на енергия

Архитектура и зелено строителстводо 2020?

Тя съобщи още, че 237 проекта за над 500 млн. лв., които пряко или косвено въвеждат мерки за енергийна ефективност, са получили финансиране.
От тях са сключени 58 договора на стойност 105 млн. лв. по двете схеми, пряко свързани са енергийната ефективност.
61 проекта на стойност 83 млн. лв.са в чакащата листа, допълни Павлова.

Тя припомни, че дейностите, финансирани по оперативната програма, включват енергийно обследване; внедряване на мерки за енергийна ефективност: топлоизолация, подмяна на дограма, локални инсталации, газоснабдяване; внедряване на инсталации, основани на използването на алтернативни ВЕИ.

При реализирането на проектите има икономия на енергия от над 154 мегаватчаса електроенергия годишно, като приоритет е образователната инфраструктура, където икономията е над 117 мегаватчаса.

По думите на Павлова сред слабостите при реализацията на проектите е, че схемите са били насочени едиствено към въвеждане на мерки за енергина ефективност. Това постигна своя ефект – училищата вече реализират икономии от отопление, на учениците им е топло и сухо. Но от друга страна имаме ситуация, в която имаме прекрасно обновени сгради, но дворовете, където играят децата и вътрешността на стаите не са в обхвата на тези схеми, коментира заместник-министърът.
Поради тази причина за в бъдеще тези схеми трябва да бъдат по-широкообхватни, по-интегрирани, за да се всключат и дворовете, и класните стаи.

Павлова съобщи още, че тази година стартира разработването на интегрирани планове за градско развитие. Тогава ние ще можем да осъществим по-големи проекти, които включват едновременно подобряване на градската среда, подземната инфраструктура и ремонт на училища.
Интегрираните планове вавеждат ясни цели и проекти, категорична е Павлова.

Темата за енергийната ефективност за мен е толкова важна, колкото и тази за магистралите, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
Кризата ни помогна много, да се осъзнаем и да преминем от количествено към качествено строителство, каза още той.

Министър Плевнелиев припомни, че преди две години дебата в България беше само за количество, квадратни метри и евро на квадратен метър. За енергийна ефективност почти не се говореше.
„Сега обаче ние променяме манталитета си. Аз апелирам всички купувачи да гледат какво купуват, защото цената на квадратен метър е само една трета от имота  който купуват. Останалото са разходи по време на експлоатация“, каза Плевнелиев.

Над 100 000 сгради в България се нуждаят от саниране, От тях 12 000 са  панелните сгради. За саниране на този сграден фонд са необходими над 10 милиарда лева, обясни Николай Пехливанов, заместник-председател на парламентарната комисия по регионално развитие, който е и един от авторите на Закона за етажната собственост.

Галерия:

 

keyboard_arrow_up