След 40 години строителство България вече си има първата завършена – „Тракия“

Последната отсечка от

За 40 години строителство поне пет-шест правителства са рязали ленти на части от магистрала „Тракия“. Последната от тях – между Зимница и Карнобат, бе открита от президента Росен Плевнелиев и министъра на регионалното развитие в кабинета на Пламен Орешарски – Десислава Терзиева.

С това 360-километровата магистрала между София и Бургас е окончателно завършена и въведена в експлоатация. И на практика е първата изцяло готова, ако не броим „Люлин“.

В ход е обаче строежът на други – „Марица“, „Срума“, „Хемус“, София – Калотина, ключови скоростни пътища, тунела под Шипка… Подобно на „Тракия“ и те са планирани или започнати преди години, а реализацията им е въпрос на приемственост между различни правителства.

Краят на епохата

Въпреки че днес откриваме само 34 километра път, това е краят на цяла епоха. Така обобщи строителството на „Тракия“ председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров. Отсечката до Карнобат е финалният етап от строежа на последните 115 километра след Стара Загора (виж графиката). Той започна през 2010 г. при правителството на ГЕРБ, когато министър на регионалното развитие бе именно Росен Плевнелиев. Преди това опит за дострояване на магистралата чрез концесия направи правителството на Симеон Сакскобургготски. Завършването й обаче се случи с пари от Кохезионния фонд на ЕС и от бюджета. Стойността на целия участък между Стара Загора и Карнобат е общо 699 млн. лв., като 80% от финансирането бе с европейски пари.

Това даде повод на Росен Плевнелиев да напомни кой „плаща 80% от сметката за инфраструктура“ в страната и да призове на Европейския съюз да се гледа като на партньор, а не като колонизатор. Думите му бяха реакция на коментарите от страна на управляващото мнозинство, че обръщението на посланиците на Франция и Германия, които преди седмица излязоха с призив България да се откаже от олигархичния модел на управление, е намеса във вътрешните работи на страната.

Още по темата:
Четири магистрални отсечки ще са готови през лятото

Строителството на „Тракия“ приключва през юли, обеща изпълнителят

26 май 2013

Магистрала „Марица“: Предупреждението

Пътната агенция се закани да прекрати договора на воденото от „ПСТ холдинг“ сдружение, ако не поднови строителството до две седмици

24 апр 2013

Изпълнителят на „Тракия“ поиска ново удължаване на срока

От „ПСТ холдинг“ настояват завършването на отсечката Зимница – Карнобат да бъде изтеглено за края на юли

14 апр 2013

„Тракия“ ще бъде завършена най-рано в края на юни

Поредното забавяне беше оправдано от строителя с очакваните валежи през следващите седмици

24 мар 2013

keyboard_arrow_up