Процедурата за избор на нов главен архитект на София трябва да започне до края на месец януари. В момента се подготвят документите за провеждането на конкурса. Главният архитект Петър Диков ще напусне поста си на 9 февруари, когато изтича 10 годишния му мандат. Той оповести решението си да се оттегли от длъжността на пресконференция на 17 ноември в столичната Дирекция „Архитектура и градоустройство“. Така вече окончателно приключва ерата на арх. Петър Диков, който ще бъде запомнен със свойте често противочечиви градоустройствени решения.  Най – честите критики са свързани с авторитарното управление на града и формалното обсъждане на новити градосустройствени решения.

При новиия конкурс се залага на голяма публичност и се дава заявка за провеждане на прозрачен и истински конкурс, който да спомогне за избирането на достоен Главен архитект. Очаква се кандидатите за поста да защитят публично концепциите си по подобие на предишния конкурс за главен архитект на столицата, който се проведе през 2006 година.

Участниците в състезанието ще трябва да представят концепции за развитието на София като зелен град. Те ще трябва да предложат и идеи за оптимизирането на работата в Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ), така че да се гарантира по-добро административно обслужване на гражданите и бизнеса.

Конкурсът ще бъде организиран от Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България и граждански организации. В състава на комисията, която ще оценява концепциите, ще бъдат включени представители на професионалната общност и на политическите сили в Столичния общински съвет.

„Надявам се, че ще изберат достоен човек, които ще продължи работата по проектите на столицата. Пазете главните архитекти. Те са едни от малкото фигури в тази държава, които носят персонална отговорност. Подложени са тежък натиск и въпреки всичко си вършат работата, носят отговорност и се опитват да спазват законите“, заяви арх. Диков.

Междувременно редица граждански и професионални сдружения се обявиха за цялостна промяна в политиката за градско планиране и развитие на София.

От Група град предложиха нова концепция за структурата на Направление „Архитектура и градоустройство“ и пълно преосмисляне на ролята на главния архитект, неговите задължения и отговорности.

В момента на изпълняващия длъжността главен архитект са възложени отговорности, непосилни за един-единствен специалист, и функции, които налагат авторитаризъм във взимането на решения и създават благоприятна среда за корупция, смятат от сдружението.

keyboard_arrow_up