Нови инвеститори се очаква да навлязат на пазара на имоти у нас през следващите месеци, което ще доведе до раздвижването му. Предполага се, че те ще имат най-вече интерес към сегмента на жилищата, сочи проучване на консултантската компания „Колиърс“ (Colliers International).

Според експертите й оживление в търговията с имоти като цяло можем да очакваме през втората половина на 2011 г., за когато е и прогнозата за подобряване в макроикономическите показатели в страната.

Тогава трябва да се появят ясни сигнали за новите двигатели на имотния пазар, показва още изследването. Според него има голям риск да се стигне до недостиг на жилищни оферти във високия клас, защото през миналата година не са започнати мащабни проекти с такъв тип жилища.

Конкретно „Колиърс“ преговаря с 2-3 нови за нашия пазар потенциални инвеститора, които имат интерес към сегментите на жилищата, офисите и търговските площи. От компанията отказаха да назоват имената на фирмите, но посочиха, че у нас ще инвестират основно европейски компании. „Не е изключено да навлязат и такива „с азиатски привкус“, коментира Атанас Гаров, изпълнителен директор на „Колиърс“ за България.

Търсенето на търговски площи ще се концентрира основно върху така наречените софт кеш енд кери (виж карето), малките квартални магазини, както и върху модните оператори от ниския ценови клас (магазини, които продават няколко търговски марки), е оценката на компанията. Според Иглика Йорданова, консултант по търговски площи, през тази година се очаква развитието на нови хибридни магазини, съчетаващи най-често забавление с пазаруване (отново карето).

Прогнозата на „Колиърс“ е, че главните търговски улици ще възвърнат силните си позиции, като в четирите големи града  – София, Варна, Бургас и Пловдив – активни наематели ще продължат да бъдат модните оператори, магазините за обувки, както и заведенията за хранене и кафенетата.

Повечето договори, сключени за наем на офис площи, изтичат през тази година, посочват от компанията. Това предполага преместване на наемателите в по-нови и атрактивни откъм цена сгради. Според Антон Славчев, мениджър „Офиси площи и бизнес паркове“, заетостта на новоизградените офиси ще нарасне, което има пряка връзка и с дългосрочните планове на фирмите.

Въпреки това очакваният ръст от 150 хил. кв.м нови офиси още през първото шестмесечие на 2011 г. (колкото се появиха на пазара и през втората половина на миналата година) ще доведе до допълнителен натиск над наемите.

В жилищния сектор потенциалните купувачи все повече ще разчитат на гъвкавото поведение на инвеститорите. Офертите за средновисокия и високия клас (без ваканционните) варират в момента от 1000 до 1900 евро на кв.м. Според проучването на „Колиърс“ свиващото се предлагане на тези жилища в комбинация с нарастващото търсене ще доведат както до известен недостиг, така и до лек ръст в цените.

При индустриалните площи отново се предполага, че няма да има особено раздвижване заради липсата на големи инвестиционни проекти.

В началото на седмицата управителят на „Форос“ Добромир Ганев също коментира пред „Дневник“, че се наблюдава тенденция към търсене на жилища от по-висок ценови клас. Като причина за това той посочи дългото задържане на подобни имоти на пазара.

Цветелина Тасева, изпълнителен директор на „Адрес“, заяви, че цените във всички сегменти като цяло ще са стабилни през 2011 г., освен ако няма някакви драматични икономически или политически катаклизми. Ръст в предлагането на офис и търговски площи при намалено търсене, което ще натиска наемните цени надолу, е очакването за годината на GVA Sollers Solutions, „Елта консулт“ и „Фортън“.

Новите търговски формати:

– Софт кеш енд кери – това са хипермаркети за всякакъв тип бързооборотни стоки. Първите такива в България са „Темпо“ в София на сръбската „Делта холдинг“ и „Мегамаркет Рода“ на словенската верига „Меркатор“
– дискаунт магазини – типичен пример за това е германската верига „Лидъл“, която през миналата година започна разкриването на магазини у нас
– хибридни концепции – при тях търговците се опитват да привлекат клиенти, като съчетават например мода с изкуство или кафенета с книжарници.

автор: в. Дневник

keyboard_arrow_up