Фотограф: Георги Кожухаров

Испански консорциум проявява интерес към покупката на части от  бившия комбинат „Кремиковци“, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от Би Ти Ви. Той е в Мадрид в рамките на делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

Фирмите от консорциума имат готовност да участват пред Европейската комисия с проект за 20 млн. евро за рекултивация на терена на комбината.

Досега всичките три търга за активите на металургичния комбинат се провалиха поради липса на интерес. Началната цена за производствените активи на завода беше 565.5 млн. лв. и постепенно беше намалена на 395 млн. лв., но и тогавасериозен интерес не се появи. По думите на синдика Цветан Банков предстоят нова преоценка с 20% надолу  и нов търг.

В Мадрид Трайков е разговарял и с вицепрезидента за Южна Европа на „Уестингхаус“ Хосе Гутиерес. Той е потвърдил интереса на американската компания  към участие в удължаването на живота на двата блока на АЕЦ „Козлодуй“, както и към доставката на свежо ядрено гориво.

По темата

Сапатеро увери, че Испания вижда България в Шенген – 04 мар

Борисов покани испанския бизнес да инвестира в България – 04 мар

Премиерът Борисов е на посещение в Испания – 04 мар

keyboard_arrow_up