Завършват лот 31 от пътната схема на оперативна програма „Регионално развитие“ с две седмици предсрочно

Автор: Строителство Градът

Заради откриването на ИКЕА на 15 септември тази година изпълнителят на Околовръстното от км 41+100 до км 44+720 (или лот 31 от допълнителната програма на пътната схема по „Регионално развитие“) „Главболгарстрой“ обеща да завърши част от обекта с 15 дни по-рано. Вместо на 30 септемри 2011 г. южният локал на околовръстния път, кръговото движение при пътен възел „Бистришко шосе“ и връзката с „Александър Малинов“ ще бъдат завършени до 15 септември. Така ще бъде осигурено движението по двулентов път.
Това стана ясно по време на проверка на строителството на Околовръстното от страна на Столичната община, регионалното министерство и пътната агенция миналата седмица.

Проектът обхваща участък от околовръстния път с дължина 3583 м, от които 1443 м е рехабилитация и 2140 м – реконструкция.
Отсечката за рехабилитация започва от стеснения участък при „Хюндай“ и завършва при включването на бул. „Александър Малинов“ в околовръстния път. В този участък ще се ремонтира само южното платно на Околовръстното.

В края на участъка за рехабилитация започва участъкът за реконструкция. Той завършва при „Симеоновско шосе“, където пък е краят на завършения през юни миналата година участък от Околовръстното. В участъка за реконструкция е предвидено елегантно решение на две мостови съоръжения. Новият булевард „Климент Охридски“ стъпва на 80-метрово съоръжение. Естакадата от „Бистришко шосе“ до връзката с широката част при бизнес парка е с дължина 350 м.
Строителството на обекта е разделено на шест части.

Първият етап обхваща рехабилитация на участъка от км 41+100 до км 42+580, изграждането на връзка 2 към надлеза на бул. „Александър Малинов“ и ще бъде завършен до 25 май тази година.
Вторият етап, който обхваща южния локал, естакадата, „Бистришко шосе“ с кръговото движение и водостока при км 43+177, е разделен на четири участъка, които започват и завършват по различно време, но общо ще приключат на 30 юни 2011 г.
Третият етап е бул. „Климент Охридски“ с мостово съоръжение и съответните пътни части и водопроводи и дренажи.
Четвъртият е свързан с обслужващ път на „Софийска вода“ с колектор ф1200, бетонова подпорна стена, укрепване.
Петият етап включва северния локал и корекция на дерето.
Шестият етап е за директното трасе север и юг.

Трудностите, които среща изпълнителят, са свързани с подземна техническа инфраструктура, както на повечето линейни обекти. По трасето в този случай се появяват колектор и водопровод, които не фигурират в кадастъра.
Автомобилна къща се изпречва на пътя на Околовръстното. Според предишната идея за развитие на Софийския околовръстен път в тази част от обхода той следва да потъва. Впоследствие се избира елегантният вариант за естакаден преход. Така шлицовата стена в тази част от обекта остава без последствие. Решенията сега са три:
– още отчуждения, които струват пари
– укрепване с подпорна стена, което също струва много пари
– преговори със собствениците на автомобилната къща, които имат инвестиционни намерения, а това означава поделени разходи и по-малко пари.
Когато втората част от Околовръстното в Южната дъга бъде завършена, ще бъде решен и проблемът с канализацията на Бистрица, Симеоново, „Дървеница“. Инфраструктурата за тях попада под тротоарите на градския обход. Така ще се затвори колекторът и ще се прекрати практиката на незаконно изградени от елитните квартали на витошката яка отводнителни съоръжения, които сега се включват в дъждовната канализация на София и разнасят типични „благоухания“.

keyboard_arrow_up