Рязкото отпушване на износа на елекроенергия в България може да доведе до наказателна процедура от Брюксел заради замърсяване на околната среда. Това съобщиха пред „Труд“ от дирекция „Опазване и чистота на въздуха“ към Министерството на околната среда и водите.

Причината е, че по-голяма част от електроенергията, която се произвежда в момента за българския пазар и за износ, е от топлоелектрически централи. В същото време България има определени тавани на емисии серен диоксид и на азотен диоксид, които скоро ще бъдат достигнати и надминати, ако производството продължи, предупреждават от екоминистерството. До момента те са изпълнени на 70%. Срещу София текат две наказателни процедури до момента заради неизпълнени екокритерии за чистота на въздуха.

В момента България изнася над 30% повече ток, отколкото през 2012 г., показва справка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Причината за ръста е, че от началото на август беше намалена таксата за износ на електроенергия от 34 лева на мегаватчас на 12 лева на мегаватчас, което доведе до рекордно натоварване от 1300 мегавата за час, предназначени за износ.

До средата на септември една трета от електроенергията се произвеждаше от АЕЦ „Козлодуй“, друга една трета от ТЕЦ-ове. В момента съотношението е между 16 и 20 на сто атомна енергия, като над 62% идват от топлоелектрически мощности.

Заради търсенето на енергия в Гърция се налага натоварване на всички топлоенергийни централи – както частните, така и държавната „Марица-изток 2“, който произвежда почти половината от търсеното количество.

Причината – един от двата блок на ядрената централа е спрян за годишна профилактика.

Справка на сайта на ЕСО показва, че освен основните производители ТЕЦ и АЕЦ, 6,26% от тока идва от топлофикации, 4,33 на сто от заводски ТЕЦ, а едва 1,01 от водноелектрически централи. В неделя делът на електроенергията от слънце беше 4,10% при 11 на сто в случай на максимално натоварване.

 

СВЪРЗАНИ ТЕМИ

keyboard_arrow_up