В последните си дни депутатите приеха осакатен закон за строителството край морето

Депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев е един от редакторите на законопроекта

Депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев е един от редакторите на законопроекта

По предложение на депутати от ГЕРБ строителството на първа линия не беше забранено, а новите сгради ще са по-малки, но най-рано след две години.

Текстовете всъщност отменят пълната забрана за строителство върху дюни и въвеждат няколко изключения.
Под предлог, че спешно трябва да се приеме забрана за строителство върху пясъчни дюни и защитени територии край брега, депутатите приеха окончателно в четвъртък промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които циклят повече от половин година в парламента. Най-абсурдното в цялата ситуация е, че текстовете всъщност отменят пълната забрана за строителство върху дюни и въвеждат няколко изключения. Другият съществен проблем с промените е, че не забраняват строежите в т.нар. Зона А (100-метровата линия от брега), както искаше регионалното министерство, а само променят позволените параметри на строителство. На всичкото отгоре новите правила ще важат чак две години след влизане в сила на промените, т.е. някога през 2015 г.

„Наложихме тотална забрана на строителството на всички територии в зона А и зона Б (бел. авт. – 2 км след 100-метровата ивица с изключение на населените места) по черноморското крайбрежие, върху които има дюни“, обясни председателят на парламентарната комисия по регионална политика Любен Татарски (ГЕРБ) след гласуването в зала. След което добави: „Забраната за строителство върху дюни има три изключения – при обекти от национално значение, обекти, свързани с националната сигурност, обекти от техническата инфраструктура.“

„Южен поток“ в основата на изключенията

Според стария вариант на закона (чл. 10, ал. 2, т. 1) „строителството и поставянето на преместваеми обекти и съоръжения на пясъчните дюни“ е абсолютно забранено. Използвайки възможността да направят промени в текстовете след т.нар. скандал „Дюнигейт“, депутатите просто изчистиха проблема, който имаха с изграждането на газопровода „Южен поток“ и със строежа на колектори за пречиствателни станции в черноморските общини.

„Хамелеонщина и пълни глупости са това, че са забранили строителството върху дюните“, коментира пред „Капитал“ депутатът от „Коалиция за България“ и бивш зам.-министър на регионалното развитие Димчо Михалевски. „В сегашния вариант на закона дюните са в зона А и строителството върху тях е забранено, незнайно защо сега ги вадим от зона А и добавяме изключения, които развързват ръцете на държавата за широк кръг от действия“, каза Михалевски.

Законът беше гласуван едва от около 80 депутати, като текстовете бяха подкрепени от всички парламентарни групи, включително и от „Коалиция за България“. Единствените им възражения са били срещу 2-годишната отсрочка за правилата за първа зона.

На въпрос на „Капитал“ дали режимите за строителство върху дюни всъщност са либерализирани с въвеждането на изключения Любен Татарски отговори: „Да, ако така го погледнете. Но това е наложително заради „Южен поток“ и пречиствателните станции, защото сега действащият закон забранява изцяло строителството там.“

Важно е да се отбележи, че скандалът със застроените в Несебър дюни се дължи до голяма степен на факта, че дюните не са отбелязани никъде в кадастралните карти и този пропуск като че ли продължава да стои на заден план. Единственото подобрение в гласувания в четвъртък законопроект е, че се спира действието на подробни устройствени планове за терени, в които има пясъчни дюни.

И още спорни промени

Според Димчо Михалевски проблем е и изменението на чл. 17 от закона, според който промяна на предназначението на горски и земеделски земи, попадащи в зони А и Б от черноморското крайбрежие, е възможно само за общини с влязъл в сила Общ устройствен план. Вчера депутатите приеха цели десет изключения от това правило – за обекти от национално, регионално и общинско значение, за проекти, определени за приоритетни от правителството, и т.н.

Тези изключения вече ги приехме в Закона за устройство на територията и просто ги пренесохме в закона за Черноморието, защото все пак трябва да има синхронизация между законите, обясни пред „Капитал“ Любен Татарски.

Още по темата

Да вдигнеш кръвното на протеста

Окончателните промени в закона за Черноморието

28 фев 2013

Прокуратурата обвини кмета и главния архитект на Несебър за „Дюнигейт“

Николай Димитров и Валентин Димов ще отговарят за престъпление по служба

11 фев 2013

Новата строителна „Перла“

Обръчът от курорти около природата по Южното Черноморие се затяга

18 яну 2013

Екоминистерството отказва да обяви Иракли за защитена територия

Строителството на тeрена може да продължи още седмица, докато бъдат издадени заповедите за спиране на изпълнението на строежа, заявиха от регионалното министерство

15 яну 2013

Прокуратурата проверява Дюнигейт

ГЕРБ отново ще променя закони, за да спре подобни сделки

4 яну 2013

Държавна схема за щастие

Скандалът с несебърските дюни

3 яну 2013

Забраната на строителство на морския бряг е на път да отпадне

Депутати от ГЕРБ прогнозират, че това ще стане при второто четене на поправките в Закона за Черноморското крайбрежие

11 юли 2012

keyboard_arrow_up