kowloon walled city

Снимка: © greggirard.com

Зазиданият град е човешки феномен – над 33 000 семейства и бизнеси обитават 300 свързани и извисяващите се сгради, построени без приноса на нито един архитект

Не чак толкова назад във времето това е било най-пренаселеното място на планетата. Около 50 000 души обитават оплетени като в пашкул жилищни блокове в градската джунгла на Хонконг – районът Калун. Снимките разкриват колко нагъсто и натясно са съжителствали в зоната, известна като Зазиданият град.

Фотографите Грег Джилард и Иън Лабмот посвещават пет години, за да се запознаят с дебрите на Калун – преди панелното чудовище да бъде разрушено през 1992 година. Те издават 320 снимки, 32 интервюта и есета, свързани с историята на жилищния район.

kowloon walled cityЗазиданият град е човешки феномен – над 33 000 семейства и бизнеси обитават 300 свързани и извисяващите се сгради, построени без приноса на нито един архитект.

Покривите им са единствените места, където може да се диша чист въздух. Това е място, където изискванията за хигиена и безопасност не важат.

Смятан е за инкубатор на бизнеса с наркотици и престъпността, но обикновените граждани твърдят, че живеят мирно. Убежище там намират много бегълци, които по една или друга причина трябва да се крият, както и бежанци.

Джилард казва, че градът е живял собствен живот, при това – много добре, въпреки че изглежда хаотично, мръсно и рисковано място. Там има пенсионери, които се редят на опашка за помощи, обикновени трудоваци, всякакви.

kowloon walled cityВ началото на 80-те години на миналия век Калун е известен със своите бордеи, казина, опиумни вертепи, ястията от кучешко месо и самоуките зъболекари.

Докато продължава дипломатическият спор между Великобритания и Китай чие владее е мегаполисът, най-гъсто населената му част се превръща в мръсен панелен лабиринт, който няма нищо общо с останалата част на Хонконг.

Властите отчитат все повече престъпления, влошаване на качеството на живот и хигиената. Така се стига до решението Калун да бъде разрушен, но местните обитатели протестират, твърдейки че го обичат.

Управата на Хонконг плаща 2.7 млрд. долара, за да компенсира местните през 1991 година. На следващата година Калун вече го няма.

keyboard_arrow_up