Автор:

 

Kaufland доближи лидера Metro и догодина може да е №1

 

 

Отварям-затварям

Промените при модерните магазини до края на тази година и през следващата ще са в няколко посоки. Първата е, че делът им ще расте все повече за сметка на самостоятелните магазини. Но това няма да е равномерно при всички.

Втората е, че се очаква да има размествания и в самата класация. Освен застрашената първа позиция на Metro все по-нагоре ще се изкачват Carrefour и LIDL. Данните за 2010 г. и при двете вериги са за много по-малък обем магазини, отколкото са в момента. И двете компании значително разраснаха обхвата си през настоящата година. Carrefour вече има пет хипермаркета в големите градове и един по-малък магазин в София. Планира и нови (виж стр. 50). LIDL пък има над 50 магазина.

Промяна се очаква и при „Пикадили“. Веригата беше купена от белгийския търговец на дребно Delhaize, който придоби целия бизнес на сръбския бизнесмен Мирослав Мишкович и с това заяви стратегически планове за региона. За да се оправдае инвестицията в България, компанията най-вероятно ще се прицели към челните места. Макар че все още няма официално заявена цел, от международния опит на Delhaize може да се очаква стратегия за лидерска позиция при супермаркетите и удобните магазини.

Третата група за наблюдение са онези вериги, които заявиха агресивни планове, но засега са нереализирани или под въпрос. Една от тях е словенската Mercator, която впоследствие се ребрандира на Roda Market. Мениджърът на компанията Марин Тодоров обясни, че веригата работи на загуба, но планирана. Причината е в новите магазини, които открива. Дружеството има четири магазина, два от които са в Стара Загора. Планира пети, като фокусът е в София. За миналата година оборотът е 6.2 млн. лв., но при загуба от малко над 6 млн. лв. През тази и следващата година също се чака загуба, обяви Тодоров. На фона на това стратегическата цел на компанията е да стане поне пета в групата на на-големите търговци на дребно. За да постигне целта си, трябва да инвестира или в нови магазини, или да придобие конкурент. При тази загуба обаче новите инвестиции изглеждат под въпрос.

В тази група попада и Penny Market. Дискаунт веригата на концерна REWE започна бизнеса си по едно и също време с LIDL и Plus. Последните две се сляха и станаха истински конкурент на Penny. През 2010 г. веригата е едва на 12-о място с оборот от 100 млн. лв. Няма данни дали е на печалба или на загуба. В специализираните международни издания вече се прокрадна информация, че REWE планира да се освободи от инвестицията си в България. Официално потвърждение от компанията няма.
За втора поредна година със спад в оборота е германската компания с два магазина HIT. През 2010 г. загубата й е пораснала до 215 хил. лв. Всъщност дружеството никога не е било на печалба, откакто работи в България.

Друг търговец с минус във финансовия си резултат е Maxima с веригата си „Т-маркет“. Мениджърът на компанията обясни, че това е заради инвестициите в нови магазини. В момента те са около 40, а през следващата година трябва да има поне още 15-20, като повечето ще са от по-малък формат. И 2011 вероятно ще завърши на загуба.
Развитието на всички тези вериги е под въпрос. Не е изключено някои да завият по пътя към изход от пазара. Това би било естественото развитие на тези, които трупат дългогодишни загуби.

Експрес навсякъде

При по-малките български вериги пък ще продължи процесът на консолидация, който ясно се открои през миналата и тази година. „Калея“ стана част от „Т-маркет“, „Верде“ се продаде на нов собственик с амбиции в търговията с храни. Разпокъсаните магазини все повече ще се ребрандират под марката на по-големите търговци.

Този процес се подсилва от една друга тенденция. Почти всички големи компании започнаха да отварят „експрес“ магазини. Това са по-малки обекти в централните градски части, в които се продават храни от първа необходимост. Това е фокусът в момента на „Пикадили“. Carrefour подготвя и първият си „малък“ дебют – магазин от типа на удобните магазини. BILLA, макар и да не ги нарича експресни, също се концентрира в откриването на малки обекти. А сега и „Т-маркет“ обяви подобна концепция. Този подход е естествен за пазара: наемите на малките централни обекти падат, а хранителните вериги са сред малкото, през които минава свеж финансов ресурс. Освен това, след като имат голяма мрежа, те могат да комбинират доставките и с тези за малките магазини.

Всички тези промени и тенденции имат отражение както върху доставчиците, така и върху крайните потребители. Първите ще продължават да изпитват натиска от силната конкуренция и желанието за „изпилване“ на цените. С малките самостоятелни магазини си отиват и по-малки български производители, които допреди две-три години са имали своя макар и малък пазар. По-големите компании ще са принудени още повече да оптимизират производството си, за да отговорят на натиска за ниски доставни цени.

За потребителите ефектът ще е като цяло положителен. По-голяма конкуренция означава по-добри цени, по-голям избор и по-бърз достъп до витрините и рафтовете. На пазара обаче все още липсва нишата на специализираните магазини. Тези, в които се продават нишови или биопродукти, в които цената не е водещият фактор в решението „да купя или да не купя“. Макар че има първи сигнали, тенденцията все още е далече. Засега се откриват най-вече дискаунт магазини, а опашките и охраната при рязането на ленти не спират.

keyboard_arrow_up