Фотограф: Мария Съботинова, автор: stroitelstvo.info

Заради откриването на ИКЕА изпълнителят на Южната дъга на Околовръстното шосе – „Главболгарстрой“ прие предложението на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев да предаде обекта 15 дни по-рано.
Това стана ясно по време на проверка на регионалния министър и кмета на София Йорданка Фандъкова на строителството на Южната дъга с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие“.

До 15 септември тази година в експлоатация ще бъде пуснат южният локал на околовръстния път, кръговото движение при пътен възел „Бистришко шосе“ и включването към бул. „Александър Малинов“.
Първият етап обхваща рехабилитация на стеснения участък при „Хюндай“ до включването на булевард „Александър Малинов“ и връзка 2 към надлез „Малинов“.
През зимния период се изпълнява колекторната и дренажните системи, а през пролетта – ремонтът на асфалтовата настилка.
При етап ремонт се предвижда ремонт само на южното платно. Новият път ще има нова колекторна система за дъждовни води, тротоарни платна, облицовани предпазни окопи и еластична ограда.
В този участък се предвиждат две мостови съоръжения – при бул. „Климент Охридски“ и естакада от Бистришко шосе до връзка с широката част при Бизнес парка – с обща дължина 440 метра.

Вторият етап обхваща южния локал, естакада, Бистришко шосе с кръговото движение и водосток при км 43+177.
Третият етап е от бул. „Климент Охридски“ с мостово съоръжение и съответните пътни части.
Четвъртият етап включва обслужващия път на Софийска вода, бетонова подпорна стена и укрепителни работи.
Петият етап обхваща северния локал и корекция на дерето при км 43+800.
Шестият етап представлява изграждане на директното трасе север-юг.

Тъй като през май-юни ще бъде направена първата копка на „Саут Ринг Мол“, в близост до ИКЕА, първият етап ще бъде съобразен с новата инвестиция за над 100 милиона евро, която инвеститорът – гръцката компания „Данаос“, е потвърдил днес в присъствието на премиера Бойко Борисов, министър Плевнелиев и кмета на София Йорданка Фандъкова.
Припомняме, изготвянето на проекта за Лот 31 е финансирано от „Данаос“.

Главният изпълнителен директор на „Главболгарстрой Холдинг“ АД Павел Калистратов представи хода на строителството, графика и новите проблеми.
Три проблема изискват намесата на Столична община и регионалното министерство.

Първият е свързан с авто-къща, разположена в близост до трасето. Изкопът не може да бъде продължен, защото би погълнал изложените автомобили.
Вариантите за решение са три: отчуждаване на терена, изграждане на шлицова стена или преговори с автомобилната къща, която има инвестиционни намерения и може да ги съчетае с изграждането на пътя.
В близките два-три месеца този проблем трябва да бъде решен, каза министър Росен Плевнелиев.

Вторият проблем е свързан с водопроводна инсталация и колектор, които не са на мястото си по проект. По повод техническата инфраструктура министърът припомни, че от години не се поддържа подземен кадастър, което създава проблем при изграждането на инфраструктурни обекти.
Той наблегна, че поради неточен или липсващ подземен кадастър изграждането на техническата инфраструктура в България отнема много време и средства.

Третият проблем е свързан с квартална незаконна инициатива колекторите за дъждовна канализация да се използват като като отходна канализация. По този въпрос Столична община е предвидила мерки и решения.

По време на проверката се взе решение всяка седмица към редовните срещи между пътната агенция, строителния надзор и изпълнителя да се прибави и представител на Столична община.
Според кмета Йорданка Фандъкова този представител ще бъде главният архитект на София Петър Диков, който да може да взема бързи решения в трудните ситуации.

Лот 31 „Рехабилитация и реконструкция на Софийския околовръстен път в участъка от км 41+100 до км 44+720“ се изпълнява по Оперативна програма „Регионално развитие“.
Проектът обхваща участък с дължина 3583 метра, от който 1443 метра е рехабилитация и 2140 метра – реконструкция.
Стойността на проекта е 44 701 958,68 лв с ДДС.

keyboard_arrow_up