Жилищата във Варна и Бургас са поевтинели с до 15%

В морската столица има повишено търсене на имоти край новите молове

 

Продажните цени на жилищните имоти във Варна и Бургас продължават да спадат, но с по-бавни темпове. Средният спад през първото тримесечие е между 4 и 15% на годишна база. Търсенето на жилищни имоти и в двата морски града остава по-ниско в сравнение с предходните години, но все пак може да се каже, че е по-активно в сравнение с първите три месеца на 2010 г. Цената е основният фактор при вземане на решение за покупка и очакванията ни са, че обемът на сделките за тримесечието ще се запази или ще увеличат с 1 до 3%.

 

 

Леко поевтиняване
На територията на Варна най-голямо намаление е отчетено при монолитните жилища средно между 5-15% за първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2010 г. На второ място по спад са панелните жилища – 4-15%. Най-малко е намалението при жилищата ново строителство, където продажните цени спадат с до 12%. Големият диапазон в цените при някои от типовете имоти основно се дължи на местоположението и на състоянието им.
В Бургас най-голямо намаление в офертните пазарни цени на жилищните имоти има при панелните – средно между 10-15% за първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2010 г., следвани от жилищата ново строителство – 5 до 15%, и монолитните – спад до 10%.

 

 

Посочените изменения са на база офертни цени. Реалното изменение в действителност е в рамките на 5-10% от офертната пазарна цена, тъй като почти всички сделки се осъществяват след допълнително договаряне на цената, което е не повече от 10%. Важно е да се спомене, че отстъпката през 2009 г. достигаше 20%.

 

 

До 75 000 EUR
Търсенето на жилищни имоти за покупка във Варна и Бургас е фокусирано основно върху двустайните и тристайните апартаменти, предимно от семейства за основно жилище. Това са 90% от реално търсещите клиенти. Най-често търсените жилища са в ценовия диапазон от 30 000 до 50 000 EUR за двустайни жилища с квадратура от 55 до 75 кв. м, а за тристайни с квадратура над 75 кв. м до 75 000 EUR. Търси се както ново строителство, така и старо. Не е малък и обемът на клиентите, желаещи да закупят панелно жилище. Причина за това е доброто съотношение между цената и реално използваемата жилищна площ, характерно за този тип имоти. Средната продажна цена на панелните жилища на територия на Варна варира от 400 до 800 EUR на кв. м, а на Бургас – от 400 до 600 EUR.

 

 

Във Варна най-предпочитани са районите в близост до центъра – „Генералите“, Централна поща, ВИНС, „Червен площад“, „Чайка“, „Спортна зала“, също така „Левски“ и „Цветен квартал“, където през последните години се построиха значителен брой нови сгради. Определено се регистрира повишено търсене на жилища за покупка в района на новоизградените молове, като по наши наблюдения това се дължи основно на значителния брой новоизградени сгради и по-ниските пазарни цени на жилищата в тези райони. Там се търсят и жилища под наем, но основно от работещи в моловете. В Бургас най-желаните квартали са „Лазур“, „Зорница“, „Изгрев“ и „Славейков“.

 

 

Самофинансирането расте
Както бе посочено, най-търсените жилища на пазара на недвижими имоти във Варна и Бургас са жилищата в ценовия диапазон от 30 000 до 55 000 EUR. По наши наблюдения от 30 до 40% от покупко-продажбата се финансира със собствени средства, а останалата част с банков кредит. Забелязва се тенденция на увеличени на процента на самофинансиране спрямо предходни периоди, който през 2008-2009 г. бе от 15 до 20%. Не липсват и сделки със 100% финансиране с лични средства, но това е за имоти в ниския ценови диапазон до 30 000-32 000 EUR.

 

 

Средният обем на изтеглен кредит за финансиране на покупка на жилище не е повече от 30 000 EUR за разлика от предходни периоди, когато тази стойност бе над 40 000 EUR.

 

 

Лукс
Пазар на луксозни имоти във Варна има, но търсенето е ограничено. Основно се търсят имоти от руски граждани и мениджъри, управители на чуждестранни фирми, които имат представителства във Варна, както и българи със собствен малък или среден бизнес. Подобно на търсенето на луксозни жилища, слабо е и търсенето на ваканционни имоти за покупка. Основната група клиенти на този тип имоти са граждани на бившите съветски републики. Ценовият диапазон на търсенето е голям, имайки се предвид, че предлагането е 350 EUR на кв. м до 3000 EUR на кв. м. Тя зависи от местоположението, типа имот (апартамент или самостоятелна къща), качеството на строителството, наличието на управлението на имотите и възможността за отдаването под наем, наличие на допълнителни екстри – морска панорама, в близост до плажа или в близост до ски писта и пр.

 

 

Имот в близост до морските курорти, както и имотите в курортите, отдалечени от брега, се предлагат за 350-800 EUR на кв. м. За напълно завършени апартаменти на първа линия море в „Слънчев бряг“ цените варират от 1000 до 3000 EUR на кв. м. Същата е ситуацията и за „Свети Влас“, където има и цени около 2500 EUR на кв. м на първа линия на морето. „Златни пясъци“ също задържа добри нива на цените на готовите апартаменти – между 1000-2500 EUR/кв. м.

 

 

Малките морски курорти като Кранево, Бяла, Каварна по Северното Черноморие и Китен, Ахтопол по южното предлагат цени между 400 и 1000 EUR/кв. м. Изключение от тези рамки има в по-развитите малки населени места като Равда, Балчик, Созопол, Черноморец, където нивата са около 800-1500 EUR/кв. м. Добър пример за развиващ се пазар на ваканционни имоти е село Лозенец на Южното Черноморие, където цените отбелязват лек ръст и са около 1000-1300 EUR/кв. м за готови апартаменти.

автор: в. Пари

keyboard_arrow_up