Фотограф: Мария Съботинова

Тунел, подобен на този под Босфора, ще мине през Креснеското дефиле. Уникалното за България сложно съоръжение ще бъде с дължина 13.3 км, като това е единственото възможно решение за изграждането на магистрала „Струма“.

До края на юни апликационната форма за цялата магистрала трябва да бъде изпратена за одобрение в Европейската комисия (ЕК), съобщи Николина Николова, член на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) пред „Дневник“.

Очаква се решението за изграждането на обекта днес да бъде одобрено в Люксембург от работната група, която подготвя документите за трасето.

Вариантът за прокопаване на един дълъг тунел от 13.3 км и един по-малък от 2.5 км е единственият възможен, за да се спазят изискванията за опазване на околната среда, обясни Николова. Така се избягва и преминаването през защитените зони „Натура 2000“ и застрашаването на ценни растителни и животински видове.

Тунелното решение е по-добрият вариант и заради високата сеизмичност на района. Съоръжението е разчетено така, че да издържи на земетресение от над 7 степен по скалата на Рихтер, казаха от АПИ. Все още се дискутира как точно ще се прокопава тунелът, като засега единият от обсъжданите варианти е изработването на специална „къртица“, подобна на тази, използвана за софийското метро.

Друг плюс на уникалното съоръжение е, че трошеният камък от прокопаването на тунела ще може да се използва за насипите за изграждането на земните участъци на магистралата и така ще се намалят разходите за тях, обясни Лазар Лазаров, член на УС на АПИ.

Още по темата четете във вестник „Дневник“.

 

keyboard_arrow_up