Скандалът в Несебър показа, че заменките са наследени от друга схема

До миналата седмица тук имаше дюни.

До миналата седмица тук имаше дюни.

© Спас Спасов

Eдин онтологичен спор затормози управляващите още в първите дни на новата година дюни ли са дюните, когато не са дюни по документи, и кой е виновен за продължа ващото непрозрачно и отчуждаване на горски земи тройната коалиция или управляващите.

Става дума за скандала с продадения от земеделското министерство на близки до управляващите бизнесмени терен край Несебър, който се намира в „Натура 2000„. Случва щото се там е само върхът на айсберга, а опасността е много по-голяма, защото покрай цялата история стана ясно, че въпреки мораториума за заменките на земи, станал патент на тройната коалиция, съществува механизъм, въведен от ГЕРБ, който позволява непрозрачно отчуждаване на държавни имоти. Скандалът с дюните показа за пореден път, че контролните механизми в държа вата не работят, а се за действат, когато се мине някакъв праг на обществено търпение.

Историята накратко

През 2007 г. общинският съвет в Несебър променя подробния устройствен план на въпросния терен и предназначение то му става за жилищно застрояване, като през същата година имотът е изваден и от горския фонд.

Бизнесменът Димитър Петров (тъст на президента на БФС Борислав Михайлов) прави инвестиционно предложение за строеж на жилищен комплекс. Теренът попада в защитената зона „Натура 2000„, но през 2007 Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас издава становище, че не трябва да се извършва екологична оценка. Самият Петров познава местността отдавна, защото до 2008 г. е мажоритарен собственик на сливенското дружество „Карандила 99“, което притежава бунгала в имот, който е само на триста метра от земята, която министерството на Мирослав Найденов продаде. Самият парцел, върху който се намират бунгалата днес, е собственост на дружеството „Аква естейт“, свързано с производителите на пиле „Градус 1“, които многократно са показвали близостта си с Мирослав Найденов. В петък Петров приз на как се е сдобил с имота: „Аз и преди съм имал бизнес тук, не съм нов, ра ботя от години. Бях наел т.нар. „Старозагорски детски лагер“ – бунгала. Един ден дойдоха някакви хора и ми казаха, че теренът на лагера вече е техен. Не разбрах, как е станало, но и не съм ги питал. Казаха ми, че ще ме уредят с друг терен и…. той е този, за който сега говорим“, разказа Петров. На въпроса, кой точно го е „уредил“ с 29 дка. горски фонд край Несебър, той отговори: „Е, не ме карайте сега да ви казвам точно кой е как… Няма значение…Това са… една фирма…“ От думите на Петров разбираме, че собственикът на имота (фирмата свързана с „Градус“) върху, който са били бунгалата му го е „обезщетил“ с друг имот предоставения в края на миналата от министерство на земеделието терен заради, който възникна скандала.

Решението за продажбата е подписано в края на ноември миналата година от зам.-министъра на земеделието Светла Боянова. „С идването на власт на ГЕРБ беше въведен мораториум върху промяната на предназначението на заменените земи и година по-късно се прие нова наредба, където таксите бяха завишени от 6 до 10 пъти“, каза Найденов. Той направи сравнение с данъчната оценка на имота от първоначалното искане за закупува нето на земята от Иванов от 2009 г. и внесеното повторно искане две години по-късно. „Първоначално тя е била 11 320 лв., а след приемането на новата наредба сделката е финализирана на 1 141 849, като 405 хил. лв. е таксата за изключването на земята от горския фонд“, коментира земеделският министър. Според нотариалния акт обаче министерството е продало терена за 518 хил. лв.

Още на следващия ден 28 ноември, Димитър Петров продава имота на несебърската фирма „СЛЕ груп“ за 4 милиона лева. Това дружество представя нов инвестиционен проект, като вместо 30 пететажни сгради се предлага да се построят… 124 еднофамилни къщи. Само за сед мица „СЛЕ груп“ успява да си извади строително разрешително и да получи ново становище от РИОСВ Бургас. Така между Коледа и Нова година багерите на „СЛЕ груп“ започват да подравняват дюните.

Кой е реалният собственик на фирмата не е ясно. Капиталът на „СЛЕ груп“ е собственост на холандската фирма Amicorp, която предлага различни мениджърски, консултантски и счетоводни услуги и е просто параван пред реалните собственици на дружеството

До редакционното приключване на броя от офиса на Amicorp не отговориха на изпратените от „Капитал“ въпроси.

До края на 2011 г. съдружници в „СЛЕ груп“ са били актуалните управители на дружеството Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов, както и старозагорският бизнесмен Евгени Господинов. Освен че развиват бизнес с имоти, те стопанисват заведението „Мелницата“ в Несебър.

Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов са съдружници с хасковския бизнесмен Тодор Бояджиев, на чиято дъщеря вътрешният министър Цветан Цветанов е кум. Той е собственик на фирмата Ти Ви Би, която беше продала на занижени цени два апартамента в София на вицепремиера. Бизнесът на Бояджи ев е в подем след идването на власт на ГЕРБ, като печели обществени поръчки за близо 25 милиона лева.

Фирмата му например строи финансирания по програма „Регионално развитие“ парк „Арпезос- север“ в Кърджали, из пълнител е на поръчки на „Топлофикация София“, модернизира градската среда в Карнобат и т.н. „Има реална сделка с бели пари и очакваме този обект да бъде реализиран“, коментира пред БНТ управителят на „СЛЕ груп“ Станимир Стоянов. „Изключително сме засегнати по цялата тази случка, която се коментира в медиите. Тя, сделката, е изкара на в интернет, по медии те, което също не е много добре от медиите да изкарват такава информация. Тя все пак по ня какъв начин може да застраши мен, семейството ми и т.н.“

Още по темата

Прокуратурата проверява Дюнигейт

ГЕРБ отново ще променя закони, за да спре подобни сделки

4 яну 2013

Дюнигейт – един от хилядите

3500 държавни терена са обречени на продажба по несебърската схема

3 яну 2013

Как изчезват дюни

Продажбата на защитени земи от „Натура 2000“ и разрешението за застрояването им са тест и за новия главен прокурор

2 яну 2013

Линк досие

Натура 2000

„Натура 2000“ е общоевропейска схема от защитени територии …

Цялото досие

keyboard_arrow_up