До 15 май ще бъде готово транспортното решение за връзка със спортната зала на бул. „Асен Йорданов“ и новата организация на движение на кръговото при „Четвърти километър“.
Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери строителните дейности по изграждането на допълнителните платна за движение по бул. „Асен Йорданов“.

След завършването на обекта до новоизграждаща се спортна зала, която трябва да бъде готова на 24 юли, ще бъде разкрита нова тролейбусна спирка.

Кметът на София днес е получил награда от Международната асоциация за градски транспорт, която е била присъдена на София на 59-ия конгрес на асоциацията, състоял се в Дубай. Наградата е присъдена за проекта „Интегриран градски транспорт“.

Проектът е съобразен изцяло с решението на околното пространство на многофункционалната спортна зала.
В него се предвижда разширяване на пътното платно с дължина 590 мкъм съществуващата зелена ивица, което ще осигури три ленти за движение с ширина по 3.5 метра като реконструкцията на настилката включва нова пътна основа и нови асфалтови пластове, като ще бъдат положени над 3600 тона асфалтови смеси.

По цялата дължина ще бъде изграден 3000 кв. м нов пешеходен тротоар с ширина 6 м с прилежащи зелени площи.

Предвидени са две кръгови връзки през разделителната ивица, които ще дадатвъзможност за обръщане посоката на движение.

Пред входа на спортната зала ще се изпълни пешеходна пътека със светофар и тръбно–решетъчен парапет с герба на столицата.

Завършено е изграждането на западното платно на бул.“Асен Йорданов“. Предстои полагане на последния пласт от настилката – плътния асфалтобетон. Този участък включва изграждане на канал за отпадъчни води, както и отводняването на уличното платно с изграждане на 13 улични отоци.

По думите на кмета на зелената ивица, разделяща двете платна за движение на бул. „Асен Йорданов“ освен традиционното озеленяване с райграс, ще бъдат направени цветни фигури със спортни елементи по подобие на цветния герб на София на бул. „П. К. Яворов“ при моста на бул. „Цариградско шосе“.

От „Софийска вода“ са завършили канализацията на обекта, като е изградено отводняване и на новите пътни платна, стана ясно още при проверката.
Завършена е и реконструкцията на съществуващите електроснабдителни мрежи и телефонни мрежи, намиращи се в разделителната ивица и в тротоара откъм спортната зала. Подменени са осветителните тела на уличното осветление.

През утрешния ден движението на превозни средства ще бъде прехвърлено в изградените нови платна за движение, за да може да се преасфалтират останалите платна, обясниха от фирмата изпълнител „Главболгарстрой“.
Общата стойност на строителните работи е 1,133 млн. лв., като те се финансират със средства от бюджета на София, каза Фандъкова.

По време на предстоящите великденски празници ще започне реконструкцията на кръговото движение при „Четвърти километър“. По време на строително-ремонтните дейности няма да се спира движението там.
Кръговото кръстовище ще бъде изцяло преасфалтирано, като ще се изпълнят всички съпътстващи подземни комуникации.
Предвижда се от всички входове на кръговото да се поставят светофари, които няма да бъдат пуснати в експлоатация непосредствено след завършването на обекта – на 15 май, а по-късно, за да може водачите на автомобили да привикнат към тях и с новата организация на движението.
Цялото движение по кръговото ще бъде наблюдавано с видеонаблюдение.

 

keyboard_arrow_up