До края на годината следва да е готова и последната отсечка от „Витошка“. Така от догодина ще софиянци ще могат да се разходят от НДК до площада пред църквата „Света Неделя“ без да им се налага да си почистват обувките след преминаването на неремонтирания участък. Столична община обявява конкурс за изпълнител като срокът за подаване на оферти за участие е 24 април.

Две площадни пространства

ще бъдат обособени при изпълнението на обекта – едното ще се намира в зоната на пресичане на бул. „Витоша“ с ул. „Кърниградска“  и ще бъде маркирано с характерни фигурални настилки и елементи на градския дизайн.
Второ площадно пространство се оформя пред входа на ритуална зала „Триадица“, където ще бъде изградена нова водна площ – фонтан, чиято визия ще бъде избрана след провеждането на конкурс.
В заданието на общината се посочва, че в последния участък от проекта за реконструкция на „Витошка“ ще се оформят две зони със сроден, но индивидуален облик. Двете части ще бъдат изпълнени с едни и същи материали на настилките, общи принципи на озеленяването и ландшафтната архитектура, еднородни (като дизайн и материали) детайли на уличното осветление и малките форми на градското обзавеждане.
Основното различие ще бъде по отношение на напречния профил на булеварда. В участъка от ул. „Солунска“ до ул. „Алабин“ пешеходната зона е оформена централно по отношение на пешеходната еспланада. Така напречният профил на пешеходната зона се оформя с два равностойни „тротоара“ от западна и източна страна с ширина около 6.50 – 7.00 м покрай фасадите на сградите и централна зона с ширина на места до 15.00 м, която да се използва и за движение на обслужващ и авариен транспорт с ограничен режим.

Повече зеленина в новата отсечка
предвижда още проектът. Тревните площи ще бъдат оформени с храсти и цветя с „клоцове“ с височина до 0.,45 м и с вградени места за сядане. Допълнително в зоната ще се разполагат групи с декоративни кашпи със сезонни цветя и свободно стоящи пейки.

Комуникационно-транспортно решение
Зоната ще бъде изцяло пешеходна, ще се допуска единствено авариен и обслужващ транспорт с ограничен режим на движение. Изключение ще прави  ул. „Денкооглу“, като се запазва тупиковият характер на ул. „Кърниградска“, а движението по нея се ограничава още преди пресичането с бул.“Витоша“. Извозването на отпадъците ще става чрез движение на автомобилите на сметосъбиращите дружества по напречните улици, където ще бъдат разположени групирани подземни контейнерите за отпадъци.

Материали
Основният материал за настилката са клинкерни тухли с размер 21х10,5х4 см в цветовете на есенната палитра (цвят braun и цвят lederfarben, с които се оформят настилките, клоцовете и облицовката (21х6, 5х0.5 см) на техните бордове.
Разнообразие ще внасят използването на ивици от същия размер клинкер, но с цвят металик(mitternachtsblau) за оформяне на растера на настилката, както е изпълнен вторият етап.

Проектът „Арт Витошка 2014“

За втора поредна година през летните месеци Съюзът на артистите в България ще реализира проекта „Арт Витошка“. Той предвижда провеждането на различни културни събития като представления на открито, концерти, изложби, както и организирането на различни конкурси. В неделите няма да бъдат провеждани събития. Една от идеите на организаторите е проектът да представя българско изкуство, както и да върне традицията на уличния театър. Предвидено е да се играят представления на подвижна сцена (например стара голяма каруца), а спектаклите да бъдат озвучавани на живо, без да се използват записи.
Освен културна програма от Съюза на артистите предлагат през летните месеци на „Витошка“ да се организират тематични седмици – една от тях е т.нар. плажна, предвиждаща оформянето на зона с пясък. Друга от темите е свързана с изграждането на тревна зона на пешеходната улица.

keyboard_arrow_up