Откриване западна дъга

Два важни пътни участъка бяха откриха за движение в един и същи ден

Новини

Рязането на лентички на „Струма“ и софийския околвръстен път беше съчетано с първа копка на втората част от Западната дъга

 С около година закъснение Западната дъга на софийския околвръстен път беше открита за движение. На церемонията пристъстваха премиерът Бойко Борисов, регионалният министър Лиляна Павлова, здравният министър Петър Москов и Николай Михайлов, председател на съвета на директорите на „Трейс груп холд“ (от ляво на дясно).

След няколкомесечно закъснение, в един и същи ден и точно преди изборите, премиер, министри и кметове откриха за движение два важни пътни участъка – отсечката на магистрала „Струма“ между Дупница и Благоевград и първата част на Западната дъга на софийския околовръстен път. Паралелно с това се проведе и церемония за първата копка на втората част от западната дъга. Днес изтече стенограма от заседание на министерския съвет в която е видно че премиера настоява за ускоряване на работата по новия участък от западната дъга и и северната тангента.

Първата част на западната дъга – между магистрала „Люлин“ и моста на р. Какач (дълга три километра), се строи от 2012 г. и трябваше да е завършена преди повече от година. Изпълнител е обединение на „Трейс Груп Холд“. Цената е 47.82 млн. лв. с ДДС. Участъкът включва два пътни възела – при бул. „Царица Йоана“ и бул. „Сливница“ и два моста.

Пътен възел „Сливница“ е на три нива и е единственото подобно съоръжение в София. Първото ниво е под нивото на съществуващото кръстовище. По него преминава транзитното движение по околвръстното в посока север – юг. Второто е на нивото на терена и е кръгово кръстовище с два дъговидни моста над околвръстното. На него движението ще се преразпределя в четири посоки – към Калотина, на север, към ж. к. „Люлин“ и към магистрала „Люлин“. Третото ниво е естакада над нивото на сегашното кръстовище. По нея ще върви транзитният поток за ГКПП „Калотина“.

„С пускането на отсечката ефектът ще бъде цялостно усетен до голяма степен с пускането на централните платна на Западната дъга от днешния ден“, каза зам.-кметът на Столична община Любомир Христов, цитиран от „Фокус“. По думите му, този пътен възел е изключително сложен. Той припомни, че цяло лято тук е имало изключително сериозни затруднения на движението, защото има много тежък транзитен трафик между Турция и Западна Европа през летните месеци. „Както и не на последно място товарният трафик вече ще бъде далеч по-облекчен“, каза Христов.

На официалното откриване присъстваха и министър-председателят Бойко Борисов, министърът на транспорта Ивайло Московски, регионалният министър Лиляна Павлова, шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и др.

Първа копка на втората част от западната дъга

„Днес пускаме движението по основното трасе и направлението на готовата първа част от западната дъга и започваме строителството на новата“, каза на церемонията регионалният министър Лиляна Павлова.

Пътен възел Сливница е уникален за столицата

Фотограф: Георги Кожухаров

Министърът посочи, че са изградени шумозаглушителни платна по цялото направление, за да се осигури спокойствието и комфорта на живеещите. „По отношение на обекта, който започваме днес, е изключително важно, че освен че проектът се финансира по ОП „Транспорт“ 2007-2013 г., на заседанието на Министерски съвет тази сряда получихме мандат да сключим договора и с подкрепата на управляващия орган и на министър Московски да осигурим финансиране и от новия програмен период за довършването на обекта, за да си гарантираме, че изцяло с европейски средства,103 млн. лв., ще бъде изграден този участък“, каза Павлова.

Втората част на западната дъга e дълга 5.3 км и ще се строи от ДЗЗД „Европейски пътища“, в което участват „Джи Пи Груп“, „Автомагистрали – Черно море“ и „Пътстройинженеринг“. Предвидено е построяването на 3 пътни възли – п. в. „Стефансон“, п. в. „Ломско шосе“ и п. в. „Северна скоростна тангента“, естакада над бъдещия бул. „Стефансон“, нов път за гара Волуяк, надлез над пътя за с. Мрамор и др. Срокът за изпълнение е 10 месеца.

Средата на лятото на 2016 г. вторият участък от западната дъга на Софийския околовръстен път ще бъде пуснат в експлоатация, каза шефът на пътната агенция Лазар Лазаров. „В съседство имаме топловроводи, защото тук е топлоцентралата на ж.к. „Люлин“. Име жп линии и много съоръжения, което прави обекта много сложен. Надявам се срокът да стигне на строителите“, посочи инж. Лазаров. Той призова фирмата изпълнител да работи с бързи темпове, за да бъде спазен определеният 10-месечен срок.

За движение откри и участъкът Дупница – Благоевград на магистрала „Струма“

Фотограф: АПИ

Магистрала „Струма“ вече е 69 км

От западната дъга официалните лица се преместиха на юг, за да открият отсечката Дупница – Благоевград на магистрала „Струма“, която също изостана от набелязаните срокове. Със заварършването й магистралата до Кулата достигна 69 км. На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, министър Лиляна Павлова, министърът на транспорта Ивайло Московски, здравният министър д-р Петър Москов, инж. Лазар Лазаров, областните управители на Благоевград и Кюстендил, кандидати за кметове и общински съветници от двете области и др.

© Георги Кожухаров

Още по темата

Борисов: По Северната тангента да се работи 24 часа!

Из стенограмите на Министерския съвет: Премиерът нарежда строителният бранш да се събере и да довърши обекта до края на годината

21 окт 2015

„Струма“ до Благоевград е почти готова, но поскъпна пак

Влагата по магистралните строежи вече струва на българските и европейските данъкоплатци допълнителни 90 млн. лв.

19 окт 2015

Обединение на „Джи Пи груп“ ще строи втория участък на Западната дъга

Консорциумът е предложил най-ниска цена за изпълнение за близо 85 млн. лв.

23 юни 2015

Related Posts

Не са открити резултати.
keyboard_arrow_up