Автор: ИнфраструктураБГ

Три булеварда &ndash; &quot;Кръстьо Пастухов&quot;, &quot;Александър Малинов&quot; и &quot;Обиколна&quot; ще  бъдат цялостно обновени с разширението на двата участъка на метрото &ndash;  от бул. &quot;Цариградско шосе&quot; до летище София и от &quot;Младост 1&quot; до Бизнес  парка, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, която посети строителните работи на етап ІІІ от първия метродиаметър. С изграждането на двата участъка ще бъдат изградени инженерните мрежи и обновена пътната инфраструктура над метрото. <br />
Строят се близо 8 км и 7 метростанции. Работи се усилено, като до края на юни са изпълнени над 21% от дейностите, работи се на 11 участъка по всички 7 метростанции. <br />
В началото на 2015 г. се предвижда София да има метро до летището, което ще осигурява връзка на пътуващите с центъра и Централна гара. <br />
До края на годината се очаква да започне изграждането на участъка от метрото по бул.&quot;Черни връх&quot; от станция &quot;Джеймс Баучер&quot; до до ул. &quot;Сребърна&quot;;<br />
Снимка: <a target="_blank" href="http://sofia.bg">Столична община</a><br />

Три булеварда – „Кръстьо Пастухов“, „Александър Малинов“ и „Обиколна“ ще бъдат цялостно обновени с разширението на двата участъка на метрото – от бул. „Цариградско шосе“ до летище София и от „Младост 1″ до Бизнес парка, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, която посети строителните работи на етап ІІІ от първия метродиаметър. С изграждането на двата участъка ще бъдат изградени инженерните мрежи и обновена пътната инфраструктура над метрото.
Строят се близо 8 км и 7 метростанции. Работи се усилено, като до края на юни са изпълнени над 21% от дейностите, работи се на 11 участъка по всички 7 метростанции.
В началото на 2015 г. се предвижда София да има метро до летището, което ще осигурява връзка на пътуващите с центъра и Централна гара.
До края на годината се очаква да започне изграждането на участъка от метрото по бул.“Черни връх“ от станция „Джеймс Баучер“ до до ул. „Сребърна“;
Снимка: Столична община

Идейният проект за третия лъч на метрото, който се предвижда да бъде реализиран в следващия програмен период (2014 – 2020 г.), вече е готов.
Прогнозната стойност е над 1.4 млрд. лв., като за финансирането Столичната община отново разчита на оперативна програма „Транспорт“.

„При осигуряване на финансирането третият лъч може да бъде завършен още през 2018 г., като неговото изпълнение ще бъде на етапи“, съобщи изпълнителният директор на „Метрополитен“ Стоян Братоев, цитиран от Капитал Daily.
По думите му дължината на участъка ще бъде 16.5 км с 19 метростанции (10 подземни и 9 открити).

С новия лъч се очаква пътуващите с метрото да нараснат с 162 хил. дневно. Прогнозите на „Метрополитен“ са близо 50% от хората, които ползват градски транспорт да го заменят с подземен, а автомобилният трафик в столицата да спадне с повече от 35%.

Трасето на третия лъч ще тръгва от колелото на трамвая на бул. „Ботевградско шосе“, ще минава през бул. „Владимир Вазов“, където ще има три метростанции и една при театър „Зад канала“.
Следващата ще е на Орлов мост, където ще има и връзка с първия метродиаметър и при НДК с връзка с втората линия. От Националния дворец на културата линията продължава към кръстовището на бул. „България“ и бул. „Гешов“, кварталите „Красно село“ и „Овча купел“ и ще достигне Околовръстното шосе. Последната спирка на третия лъч на метрото ще е при жп линията София – Перник и там ще бъде открита нова гара.

След като бъде завършен и последният лъч на метрото, всички линии ще имат отклонение в периферията и по тях ще функционират шест маршрута, като по този начин общината се надява да постигне почти 70% обслужване на града.

Галерия:

keyboard_arrow_up