Над 96% от изтеглените кредити са били в евро

16.02.2011

image

Луксозните имоти, които се предлагат за повече от 100 хил. евро, все още намират бавно и трудно купувачи.

Големите кредити за покупка на жилище са отбелязали ръст през януари, сочи анализ на „КредитЦентър“. През 2010 г. изгодни предложения за покупка на имот е имало във всички сегменти на пазара. Това е карало купувачите да мислят, че цените ще продължат да падат. През последните 2 месеца на миналата година обаче продавачите показаха твърдост по отношение на цените и те се стабилизираха в средния сегмент на жилищата, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „КредитЦентър“.
Най-голямото разминаване между търсене и предлагане се е запазило за високия ценови сегмент. Луксозните имоти, които се предлагат за повече от 100 хил. евро, все още намират бавно и трудно купувачи. Желаещите за подобен тип жилище търсят притиснат продавач. Именно такива сделки са причината за растящия брой кредити над 70 хил. евро, допълва експертът. Тенденцията ще се запази непроменена и през цялата 2011 г. От началото на 2011 г. банките освен че продължават да улесняват условията по кредити, предлагат удължен период на промоциите, допълнителни екстри и бонуси, за да привлекат и тези, които все още се колебаят.
Средният размер на изтеглените ипотечни заеми у нас е бил 35 650 евро за януари, като 96% от кредитите са били изтеглени в евро. В София средните стойности са били около 42 хил. евро, за Варна – 33 650 евро, в Бургас и Пловдив – съответно 26 320 и 23 350. Най-активни в тегленето на заеми за покупка на жилище остават лицата на възраст между 26 и 35 години. Те са били над 64% от получателите на ипотечни кредити. Над два пъти се е увеличил и броят на хората под 26 години, ползващи тези услуги през януари, в сравнение с цялата 2010 г. Те са над 13,5% от общия брой потребители. По отношение на размера на кредитите – над половината от получателите са взели от банките суми между 10 хил. евро и 30 хил. евро. Под една трета са ползвали заем от 30 хил. евро до 50 хил. евро. Делът на кредитите между 50 хил. евро и 70 хил. евро е едва 9,3%.


Близо две трети от незаетите офис площи се намират в едва 20 сгради


Около 63% от общото количество незаети офис площи в София са концентрирани в едва 20 сгради според анализ на Colliers International. Средният размер на свободното пространство в тези нови постройки достига до 85%. Ако се изключи ефектът от тях, нивата на свободните площи в София биха били около 11,5%, а не както е в момента – над една четвърт. Офис сградите със сериозни недостатъци като лоша инфраструктура, неефективен дизайн, локация и др., ще преодоляват трудностите много по-бавно, особено на фона на нарастващото предлагане, коментира Антон Славчев, мениджър „Офиси и бизнес паркове“ в Colliers International.

aвтор: в. Класа

keyboard_arrow_up