Максимална мобилизация и работа на 24-часов режим в тунел “Ечемишка” на АМ “Хемус” разпореди министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов, който се включи лично в последното заседание на комисията в Агенция “Пътна инфраструктура”. Тя бе сформирана в неделя, за да проучи състоянието на авариралото съоръжение и да набележи мерки за пълното му обезопасяване.

Сред предложените различни варианти на проектантски решения беше избрано старата осветителна конструкция в тунел “Ечемишка” да бъде демонтирана с цел максимално бързо възстановяване на движението в тръбата за София. Преценено бе, че укрепване на съществуващата конструкция би отнело по-дълго време и няма да гарантира 100 процента безопасност.
Тунелът не е ремонтиран, откакто е пуснат в експлоатация през 1985 г., а в момента се ремонтира в другата, дясна тръба, която е била в много по-лошо състояние.

Леките автомобили, пътуващи по АМ “Хемус” в посока Варна се отклоняват преди тунел “Топли дол”, по етапна връзка “Рибни вир” и продължават по път I-1 София – Ботевград.
Пътуващите за София леки коли се отклоняват от магистралата при пътен възел “Ботевград” /при 47-ми км/, продължават до Ботевград, и по път I-1 карат до пътен възел “Витинска река”, където се включват обратно в АМ “Хемус”.
Както е от 5-ти февруари тежкотоварните моторни превозни средства в посока Варна се отбиват от АМ “Хемус” при пътен възел “Витинска река”. Остава забранено движението на товарни автомобили над 12 т от Ботевград към София.

Menu