За пета поредна година Виена е най-добрият за живене град в света, сочи класация на консултантската фирма „Мърсър“. Класирането е изготвено въз основа на множество различни критерии, в това число политическа стабилност, здравеопазване, чистота, престъпност и други. И това не е случайно, а е ясно доказателство за това че градската управа се стреми да създава и поддържа един удобен и приятен за живеене град. Доказва го и един нов проект за небостъргач на архитектурната фирма MVRDV, чието строителство трябва да започне през 2016 г.

Сградата ще наподобява формата на пясъчен часовник и ще бъде като усукана, така че стеснената й част да пропуска слънчевите лъчи до съседните здания и метростанцията, която се намира в непосредствена близост. Новата 110-метрова „Turm mit Taille“ (Кула с талия) ще бъде вдигната до прочутите газометри – бивши общински резервоари за коксов газ, преустроени в сгради за жилищни и бизнес нужди.

Архитектите обясняват, че с идеята си за необичайната форма на сградата всъщност са спазили санитарните изисквания на общината за строителство, които по принцип ограничават вдигането на нови постройки над 75 м тъкмо заради опасността околните сгради да останат непрекъснато под сянка.

Новият небостъргач ще се ползва както за бизнес, така и за жилищни нужди, търговски площи, ресторанти и др.

keyboard_arrow_up