България ще насърчава инвестициите в иновации и ИТ, заяви икономическият министър Делян Добрев

Новият технологичен център в София ще бъде изграден на 4-ти км на мястото на бившия щаб на Първа българска армия

Новият технологичен център в София ще бъде изграден на 4-ти км на мястото на бившия щаб на Първа българска армия

България може да изгради втори технологичен парк в Пловдив, като той ще бъде специализиран повече в новите технологии в земеделието за разлика от планирания „София тех парк“, който е фокусиран повече върху ИТ сектора. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на конференцията „Индустрия и иновации 2012“.

Два тех парка стигат

Министърът подчерта, че България има капацитета да изгради максимум два технологични парка. Единият от тях е „София тех парк“, работата по който вече стартира и тази година беше учредена едноименната компания, която се занимава с проекта. Допълнително може да се изгради втори такъв център в Пловдив, който да бъде специализиран повече в новите технологии в земеделието, а не в ИТ сектора. Добрев допълни, че от десет функциониращи парка в Европа само три са постигнали целите си и те разчитат значително на университетите.

Изпълнителният директор на „София тех парк“ Елица Панайотова обяви, че проектът ще разчита само в началото на публично финансиране. Идеята е впоследствие да бъдат привлечени глобални ресурси по различни линии – рискови инвеститори, еврофондове, международни компании. Първоначално това ще става чрез публично-частни партньорства, а впоследствие и с влизане в проекта на бизнес ангели, рискови инвеститори и др. Главната цел е да се генерират продукти и услуги с добавена стойност, които да бъдат конкурентни на световния пазар, а не само на регионалния.

„Това е проект, който използва локален ресурс, но се стреми да привлече глобални инвестиции, като целта е световният пазар, а не вътрешният“, заяви Панайотова. Според нея обаче трябва да минат между 10 и 20 години преди технологичният парк да постигне очакваните резултати. Първата фаза предвижда от 2013 г. да бъдат изпратени млади предприемачи във вече функциониращи стартъп инкубатори в чужбина. Следващата трябва да стартира през 2014 г., когато ще бъде изградена физическата инфраструктура на парка. Година по-късно трябва да бъдат привлечени и запълнени първите лаборатории, както и да се изгради инкубаторът за млади предприемачи.

Страна от Третия свят

България трябва да насърчи чуждестранните инвестиции в иновации и високи технологии, за да може да си осигури дългосрочен и стабилен растеж. Министър Добрев сравни страната с държава от Третия свят, която изнася първични ресурси, суровини и нискотехнологични компоненти, а внася скъпи и иновативни продукти. Според него тази ситуация трябва да се промени и това ще се постигне, като се насърчат секторите с продукти и услуги с висока добавена стойност. Една от стъпките в тази посока е превръщането на технологичния сектор в основен при разпределението на средствата по оперативна програма „Конкурентоспособност“ за следващия програмен период от 2014 г., допълни министърът на икономиката. Средствата по нея ще бъдат насочени по определени сектори, а не както беше досега – хоризонтално, който поиска и отговаря на условията, получава финансиране.

Другите ключови сектори, на които правителството ще се фокусира, са енергийната ефективност на предприятията и компаниите, които произвеждат краен продукт с висока добавена стойност.
Според Добрев икономическият растеж преди кризата е генериран основно от инвестиции в строителството и финансовия сектор. През периода 2005 – 2009 г. средствата, вложени в технологии и иновации, съставляват едва около 25% от паричния поток, или около 2 млрд. евро. За 2011 г. общата стойност на чуждестранните инвестиции е 1.7 млрд. евро, като близо 100% от тях са насочени в ИТ сектора, допълни Добрев. Министърът също така обясни, че основното ограничение на технологичния бранш за растеж в момента е липсата на достатъчно количество подготвени и квалифицирани кадри.

Автор: Капитал

VMware ще помага за „София тех парк“ (обновена)

Изпълнителният директор на компанията заяви, че тя ще участва активно в създаването на концепцията за технологичния парк

14 окт 2012

Да строим парка нов!

Проектът за технологичен парк в София може да се окаже най-важният стратегически обект, който България има извън транспортната инфраструктура

1 юни 2012

keyboard_arrow_up