от 25.01.2011, Автор: Строителство.инфо

Къщата се намира на терен, който е напълно компрометиран от човешката дейност – дълги години използван за добив на пясък, ерозирал а накрая наводнен и превърнат в сметище.
Снимка: „Игнатов Архитектс“

Високотехнологичната реализация на варненския архитект Борислав Игнатов, известна като „Къщата дърво“ или „Къщата със зимна градина“, е включена в списъка с номинираните за „Къща на годината 2010“, конкурс на електронно издание за архитектура World Architecture News (WAN).

Припомняме, къщата във Варна през изминалата година бе отличена с приза за иновативност на Съюза на архитектите в България.

Днес бе обявена дългата листа с 25 проекта, сред които е и Къщата дърво.
Късата листа с финалистите ще бъде обявена на 8 февруари, а победителят ще стане известен на 15 февруари.

Арх. Борислав Игнатов признава, че вижда в номинацията признание за това, което неговото бюро е направило. „Вярвам в принципите на устойчивата архитектура. С „Къщата дърво“ ние направихме един нов за българските условия проект. Радвам се, че и международната архитектурна общност оценява нашите идеи. Ще продължим да работим с респект към околната среда и в следващите си проекти“, каза той, цитиран от „Морски Дневник“.

„Къщата дърво“, намираща се в околностите на Варна, е съвременна устойчива еко концепция, която отчита особеностите на терена, използва възстановяеми енергийни източници и минимизира въглеродния отпечатък.
Професионалната общност е впечатлена от модела на дървото, която къщата следва – корените са 100-метрови геотермални сонди, които гарантират енергоефективно и незамърсяващо отопление за жилищните помещения и зимната градина, която пък оформя короната на къщата.

Сега проектът продължава естественото си развитие – в момента се работи по възстановяването на терена и озеленяването. То се извършва с местни растителни видове, според замисъла на арх. Игнатов за развитие на мястото, където е разположена къщата. Продължава и обогатяването на зимната градина.

Конкурсът Къща на годината 2010 на WAN се провежда в партньорство със Световната организация на архитектите UIA, в която членува САБ.

keyboard_arrow_up