Mega park на австрийската Soravia

Mega park на австрийската Soravia

Още по темата

Остъклени милиони

София заема едно от челните места в света по ръст на незаетите офиси

22 окт 2010

Инфографика

Преглед на оригинала Автор: Добромир Добрев,в. Капитал

Още от времето на римската империя градовете се образували около главните улици и макар София да няма своите „Кардо“ и „Декуманус“*, в последните години инвеститорите в столицата имат свои любими места . В началото беше булевард „България“, където още през 90-те се появиха първите стъклени фасади на нови бизнес сгради. Дали защото свободните терени за строителство по него привършиха, или защото цените им в един момент достигнаха необосновано високи нива, погледът на строителните предприемачи се измести към друга основна пътна артерия в града – булевард „Цариградско шосе“. С тази разлика, че мащабът на проектите им нарасна.

Лошото в случая е, че междувременно развитието на икономиката смени посоката си и в един момент се оказа, че новите офиси са повече от желаещите да ги наемат.

Данните от проучване на пазара на модерни офиси в столицата, направено от консултантската компания Colliers, показват, че през последния месец на миналата година общата им площ вече надхвърля 1.3 млн. кв.м, като само през втората й  половина на пазара са се появили нови 150 хил. кв.м.  За същия период пък са били наети 60 хил. кв.м. Според изчисленията на консултантите към момента празните нови офис площи в града надвишават 335 хил. кв.м.

Увеличението е основно от завършването на няколко нови именно на бул. „Цариградско шосе“, като например Mega Park на австрийската Soravia. Новите сключени сделки също са основно за наем на офиси по протежението на пътната артерия.

По-хубав и по-евтин

Има няколко обяснения за интереса на компаниите към офис сградите в района. От посредническите агенции отбелязват, че към момента н малка част от фирмите в столицата продължават да плащат наеми за старите си офиси на нивата отпреди кризата. Това означава, че компаните едва сега осъзнават, че преместването в нов офис освен по-комфортна среда за работа може да им осигури и оптимизация на разходи. В допълнение инвеститорите на новите и засега предимно празни сгради са все по-склонни да предлагат различни преференции на клиентите си. Най-честите допълнителни отстъпки са свързани с поемане на разходите по преместването, довършителните работи според стандартите и изискванията на наемателя и период, освободен от наем, който в масовия случай е за повече от година. Например, за да спечелят като наемател на 23 хил. кв.м  „Българската телекомуникационна компания „, собствениците на European Trade Center предложиха на компанията една година да ползва офиса си безплатно.

„Основният плюс на новите офис сгради на булеварда е лесният достъп от всички точки на града, който допълнително ще се подобри след завършването на изграждащата се метро станция  при „Експо център“. Друго важно предимство е, че голяма част от компаниите търсят „видимост“, а офис на най-натоварената пътна артерия в града им осигурява точно това“, обяснява Антон Славчев от Colliers. Според него вече се наблюдава задържане на наемните нива и засилване на раздвижване на наемателите.

На подобно мнение е и Таня Косева-Бошова, изпълнителен директор на European Trade Center. Според нея вече се наблюдава активизиране на фармацевтични, технологични и финансови компании, които вече са на нашия пазар, като  повечето от тях, имащи много офиси, се стремят да ги съберат на едно място и затова се наемат по 10-15 хил. квадрата, които малко проекти могат да предложат.
Песимисти също не липсват – най-малкото защото по периферията на „Цариградско“ все още има нови, но пустеещи с години сгради.

*Двете основни улици в римските градове.

keyboard_arrow_up