[Строителство градът]

Над 45% от продажбите на недвижима собственост през последните 5 месеца са следствие на финансови затруднения, които са принудили собствениците да се разделят с жилището си. Това сочи анализ на  агенцията за имоти „Адрес“.  24 % от тях са изпитали трудности при погасяването на ипотечен кредит. Приблизително още толкова не са успели да се справят с вноските по потребителския си заем. Закриването на инвестиция е причина за 13 на 100 от собствениците да пристъпят към продажба, показват още данните.

„Много от продавачите в момента са силно притиснати от обстоятелствата. За тях в момента е важно да не се стига до съдия-изпълнител, а до решение, което да им донесе колкото е възможно по-малко загуби“, коментира изпълнителният директор на агенцията Георги Павлов. По думите му основната опасност за задлъжнелите е жилището им да отиде на публичен търг. В този случай имотът може да бъде продаден на цена с над 60% по-ниска от тази, на която е купен. „От друга страна, публичната продан е бавна процедура и носи след себе си редица допълнителни такси и разходи, които отново се натрупват към дълга на кредитополучателя. Затова и навременната продажба се превръща в най-добрата превенция“, каза още той.

Най-активни в периода между април и август са били сделките в столичния комплекс „Люлин“. По-голямата част от тях са били за двустайни и тристайни жилища на стойност от около 620 евро на кв.м. Интензивен е бил пазарът на имоти и в кв. „Надежда“, където квадратният метър през лятото е струвал средно около 600 евро. Сделките в този комплекс обаче са били за по-малки имоти – гарсониери и двустайни. За около 800 евро на квадрат пък са се продавали жилищата в кв.  „Манастирски ливади“. С около 100 евро по-евтино са се сключвали сделките в „Младост“.

Според анализа на агенцията най-атрактивните квартали във Варна са „Бриз“, където кв.м през лятото е струвал около 750 евро, „Левски“ – 730 евро, „Младост“ – 580 евро, „Окръжна болница“ – 850 евро. Около 890 евро е била цената за кв.м в „Цветния квартал“, докато в „Аспарухово“ кв.м се е търгувал за около 600 евро.

Хората с финансови затруднения са продавали имоти за около 50 000 до 70 000 евро. За тази сума са били договаряни най-често двустайни и тристайни апартаменти, но не са редки и случаите на продажби до 50 000 евро за двустайни жилища, казват от „Адрес“.

Профилът на продавача, срещнал трудности при покриването на дълговете си, е на мъж на възраст между 31 и 40 години. Не са малко и семействата между 41 и 50 години, които не са успели да се справят с връщането на заемите за закупените тристайни жилища.

„Хората, изтеглили кредит, който нямат възможност да погасяват редовно, разбират, че изчакването на продажбата не е оправдано финансово. Цените дори на най-атрактивните имоти се задържат, което означава, че стойността на обезпечението не се променя с времето, а задължението расте. Така с всеки изминат ден тежестта на длъжника се увеличава, докато очакване за повишаване на цената на залога липсва“, допълва Павлов.

DIGITAL|K

Кога и къде:
26 септември 2011г.
Народен театър „Иван Вазов“

http://digitalk.capital.bg/

КАПИТАЛ представя конференцията DIGITAL|K

Как дигиталните технологиите променят бизнеса и как могат да бъдат полезни за вашата компанията?

Как по-успешно да управлявате маркетинговите бюджети и да продавате по-добре?

Чуйте на живо водещи предприемачи и инвеститори от компании като VISA, Microsoft, Sqare, WordPress, Reuters, Golden Deal, CMEA Capital.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.

keyboard_arrow_up