Автор: Строителство.инфо

Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

АЕЦ „Белене“ ще струва над 11 милиарда евро, което е два пъти по-скъпо от предварителните разчети.
Това се посочва в независима оценка на проекта за ядрена централа, направено от Института за пазарна икономика, който бе представен в Народното събрание от директора на института Красен Станчев и от лидера на СДС Мартин Димитров.

Цената на киловатчас, произведен от „Белене“, е сравнима с тази на киловатчас, произведен от вятърни централи – без печалбата на инвеститора ще бъде около 14 евроцента, а при включването на печалбата ще достигне до 16 евроцента, отбеляза Красен Станчев.

Общият размер на първоначалната инвестиция, свързана с АЕЦ Белене се отнася до изграждане на инфраструктура на площадката, цех за преработка на отпадъците и хранилище за временно съхраняване, трайно хранилище на територията на страната, далекопроводи, системна автоматика, подстанции, диспечиране и т.н., заместващи мощности, компенсиращи мощности, връзки с електроенергийната система и увеличаване на капацитета на съществуващите мощности, които е необходимо да бъдат извършени, за да е възможно функционирането на централата.
Тези разходи ще бъдат направени от БЕХ или НЕК, които ще бъдат финансирани за това със средства от държавния бюджет – т.е. от българските данъкоплатци. Освен това трябва да се отчетат и вече извършените и фактурирани разходи за консултанти и оборудване, се посочва в доклада, представен от ИПИ.

Експертите посочват, че очакваният положителен ефект през първата година от проекта е приблизително 28.6 млн. евро приходи в държавния бюджет.
Заедно с това обаче поради нереализираните инвестиции в топлоелектрически централи и във вятърните паркове приходите в бюджета ще се по-ниски с около 37.6 млн. евро от по-ниски заплати и потребление, както и от нереализирана печалба и съответно данък върху печалбата от тези компании.

На базата на проучване за енергийните политики на съседните страни, много е вероятно новата мощност на АЕЦ „Белене“ да няма пазар в Югоизточна Европа, освен ако не се продава на цена значително под разходите за изграждане и експлоатация на централата, отбелязват авторите на доклада.

Прегледът на изградените и проектираните АЕЦ на територията на Европейския съюз показва, че няма нито една в зона с толкова висока сеизмичност като тази на „Белене“, се казва в публикацията.

Целият анализ ще бъде представен официално на 28 март.

 

keyboard_arrow_up